Vacature: Onderzoeker Interactie met Zelfrijdende Voertuigen

Als onderzoeker bij SWOV werk je aan verschillende onderzoeken gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid. De afdeling Interactie met Zelfrijdende Voertuigen richt zich specifiek op de kansen, risico’s en uitdagingen die de toenemende automatisering van het transportsysteem met zich meebrengt, zowel op de korte als de lange termijn. Hierbij komen uiteenlopende onderwerpen aan de orde zoals de interactie van de bestuurder met het (semi-)zelfrijdende voertuig, interacties tussen (semi-)zelfrijdende voertuigen onderling en met het ander verkeer zoals fietsers en voetgangers. Ook kijken we naar voorwaarden voor de veilige adoptie van nieuwe, ‘kleine’ elektrische voertuigen (Light Electric Vehicles ofwel LEV’s) in ons verkeerssysteem.

Menselijk gedrag in relatie tot de technologie is een belangrijk aspect in deze onderzoeken; daarom werken we overwegend in multidisciplinaire teams. We werken vaak samen met externe partijen zoals universiteiten, industrie, overheidsorganisaties, kennisinstituten of andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld in het Europese project MEDIATOR.
In onze onderzoeken gebruiken we verschillende methoden, zoals studies op de weg, studies met een simulator of in een VR-omgeving, of analyse van reeds verzamelde data (van bijvoorbeeld geïnstrumenteerde auto’s die aan het verkeer op de weg hebben deelgenomen). Elke onderzoeksvraag vergt een eigen aanpak. Jij kunt hieraan actief bijdragen; het is afwisselend werk met ruimte voor ideeën en eigen inbreng.

Wie zoeken wij?

Voor onze multidisciplinaire afdeling zoeken wij een academisch onderzoeker die kan opereren op het raakvlak van techniek én gedrag. Je hebt bijvoorbeeld een technische opleiding afgerond, zoals werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen, civiele techniek, lucht- en ruimtevaart, óf juist een opleiding in de gedragswetenschappen.

Daarnaast is het volgende op jou van toepassing:

  • Promotieonderzoek (bijna) afgerond en/of enkele jaren werkervaring met wetenschappelijk onderzoek 
  • Goed opererend op het raakvlak van technologie én gedrag
  • Goed samenwerkend én in staat om zelfstandig onderzoek te doen
  • Sterk analytisch denkvermogen, nieuwsgierig en initiatiefrijk
  • Mondeling en schriftelijk goed communicerend in Engels en Nederlands 
  • Bij voorkeur vaardigheid in programmeren en scripten bijvoorbeeld met MySQL, R en Python
  • Bij voorkeur ervaring in omgang met klanten en/of samenwerking met externe partijen
  • Affiniteit met maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek en met verkeersveiligheid 

Wat bieden wij?

Werken bij SWOV betekent werken bij een professionele en informele organisatie. SWOV kenmerkt zich door betrokken medewerkers, korte lijnen en een prettige werksfeer. Samenwerken is belangrijk en eigen initiatief wordt gewaardeerd. Als onderzoeker bij SWOV krijg je steeds nieuwe en uitdagende projecten met volop mogelijkheden om je te ontwikkelen als wetenschappelijk onderzoeker en/of projectleider.  

Wij bieden goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden waarbij we grotendeels de CAO Rijk volgen. Bij deze (medior) functie ontvang je een salaris op basis van schaal 11 van het Rijk, € 3.503,53 - € 5.343,27 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uur per week). 
Wanneer je wel in het profiel past maar minder of juist veel meer werkervaring hebt, behoort plaatsing in een lagere schaal (schaal 10, junior onderzoeker) of hogere schaal (schaal 12, senior onderzoeker/projectleider) tot de mogelijkheden. 

Heb je interesse?

Solliciteer dan op deze functie. De vacature staat open tot we een goede kandidaat hebben gevonden. Voor vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Nicole van Nes (nicole.van.nes@swov.nl) en/of Michiel Christoph (michiel.christoph@swov.nl). Jouw sollicitatie kun je sturen aan de personeelsadviseur, Quirina van Duivenvoorde (pz@swov.nl).